Hur mycket kan du spara? Begär offert! Ladda ner PDF!

 

VÄLJ RÄTT VÄRMEPUMP!

En värmepump tar värme utanför huset och ”pumpar upp” den till en högre temperatur som värmer huset och tappvarmvattnet. Ju mer man behöver ”pumpa”, desto mer energi går det åt. Det är alltså mycket dyrare att "pumpa" från minus 10°C (t ex uteluft på vintern) till plus 65°C (t ex små vattenradiatorer) än att "pumpa" från plus 5°C (t ex berg) till plus 26°C (t ex vattenburen golvvärme).

Bergvärme, ytjordvärme och sjövärme

har alla hög verkningsgrad och med ROT-avdrag blir det oftast lika billigt som luft/vatten. Bergvärme är vanligast.

Luft/vatten

kan vara billigare att installera, men när det blir kallt på vintern är verkningsgraden låg. För små, välisolerade hus med låg värmeförbrukning kan en luft/vattenvärmepump betala sig snabbare, men i längden lönar sig ändå bergvärme.

Luft/luft

är en billig lösning som ger ett värmetillskott. En luft/luftvärmepump kan vara bra för små hus till exempel fritidshus med öppen planlösning. Man måste dock räkna med att använda en annan värmekälla när det blir vinterkallt.

Thorén säljer och installerar värmepumpar för alla behov.

För berg-, ytjord- och sjövärme har vi våra egna värmepumpar samt CTC och Nibe. När det gäller luft/vatten rekommenderar vi också CTC eller Nibe och för luft/luft har vi Panasonic och andra fabrikat.

Klicka på de olika typerna för att läsa mer om olika kollektorer mm, eller klicka på de olika fabrikaten för att läsa mer om dem.

Vi installerar och servar: